‘Iemand een hart onder de riem steken’

4-02-11 5 Reacties 

Tuurlijk, ik weet dat spreekwoorden overdrachtelijk zijn bedoeld. Ik heb nog nooit een boer met kiespijn lachend een put zien dempen waar een dood kalfje in lag, terwijl hij niet veel later de oma van het kalfje juist nog uit een sloot moet zien te vissen. Maar toch zitten er wel eens spreekwoorden bij waar ik niks mee kan. ‘Iemand een hart onder de riem steken’ is zo’n uitdrukking.

Dat begint al met het voorwerp waar iemand mee onder de riem gestoken moet worden. Een hart. Dat is niet het meest ideale voorwerp om mee te steken. Wanneer je iemand dood wil hebben is het wel de meest ideale plek om iemand in te steken. Maar steken mét een hart, dat is wel heel erg gek. Tenzij je aan het klaverjassen bent en je graag wilt dat je maat de harten boer krijgt toebedeeld.

De plek waar dat hart dan bij iemand gestoken moet worden, vind ik nog vreemder. Onder de riem. Daar zit de penis. Als er ergens juist niets ingestoken moet worden, dan is het wel de penis. Mannen die wel eens een wattenstaafje in de pisbuis ingebracht hebben gekregen, kunnen er over meepraten. En dan is het alleen nog maar een wattenstaafje. Moet je nagaan hoe het voelt als het een heel hart is.

Nee, als man onder je riem gestoken worden, is nooit een fijne aangelegenheid. Hoe het met vrouwen zit weet ik niet precies, maar ik kan me toch nauwelijks voorstellen dat zij wel graag iets hards, in de vorm van een orgaan, in wat er bij hen ook onder de riem mag zitten, gestoken krijgen. Maar ik kan me natuurlijk vergissen. En dan is het eigenlijk een heel normaal spreekwoord.

‘Beter een volger op Twitter dan een verre vriend’ is ook een bekend spreekwoord. Volg ons dus op Twitter!

Reacties

5 reacties op “‘Iemand een hart onder de riem steken’”
 1. How can I be sure that my Blogspot account was deleted?

 2. ulta coupons zegt:

  How to get FireFox or any browser up first on reboot?

 3. Wendy zegt:

  Volgens mij was een hart of hard een mes of zo.. dus je geeft iemand een mes mee om zich te verdedigen.. dacht ik..

 4. Cornuto56 zegt:

  Vroeger (1700-1800) hadden soldaten een zgn. riem vanuit hun schouder gedrapeerd. Dus kruislings over hun torso. Bij het ter plaatse gaan van het strijdtoneel werd er geopperd, niets aan de hand joh, gewoon doorlopen en schieten, maar helaas geen maagden in het vooruitzicht. Dit was dus het hart onder de riem. Juist ja. Gewoon je werk doen waar je voor bent aangenomen al is het nog zo zwaar en druist het tegen alle principes in. Niet zeuren. Het komt allemaal goed want wij bepalen de strategie. Anno 2011 is er niets verandert.

Trackbacks

Zie wat anderen over dit bericht zeggen...
 1. Nick Yates zegt:

  Nick Yates

  ‘Iemand een hart onder de riem steken’ : Onuitstaanbaar